2024 is al een pikzwart jaar qua brandveiligheid!

Gepubliceerd op 5 april 2024
Verzamelplaats

Ik stel vast dat 2024 al een pikzwart jaar is qua brandveiligheid en schrik hier toch enorm van. We zijn nog maar 96 dagen ver in het jaar en fatale woningbranden eisten al 30 doden en 13 zwaargewonden. Dit betekent dat we op net iets meer dan 3 maanden al aan de helft van het aantal doden zitten van 2023. De analyse van fatale woningbranden in 2023 kan je terug vinden in de net verschenen editie van het ANPI Magazine. 

Als ik kijk naar de cijfers van de fatale woningbranden die ik sinds 2014 bijhoud, hebben we nog nooit op dit moment van een jaar zo veel doden gehad. 30 doden, waarvan 16 in Vlaanderen, 14 in Wallonië en 0 in Brussel. Dit betekent dat tot nu toe elke 3,2 dagen iemand door een fatale woningbrand is gestorven in België. Als je het beperkt tot Vlaanderen is er elke 6 dagen 1 dode. Met deze 16 dodelijke slachtoffers zitten we al over de helft van de 24 doden in Vlaanderen in 2023. En 16 doden was het totaal in Vlaanderen in 2019, wat het jaar was met het minst aantal doden in Vlaanderen. 

Als ik deze cijfers vergelijk met Nederland, word ik helemaal moedeloos. Zij hebben gemiddeld zo’n 31 doden per jaar. 

En we kunnen zo snel naar een drastische daling van het aantal doden en gewonden door brand gaan… Voldoende hoorbare rookmelders en een afgesproken vluchtplan maken zo’n verschil. Echter lijkt voor velen brand een ver-van-mijn-bed-show. Of men is zich niet bewust van de brandrisico’s in de eigen woning. En het aantal rookmelders hangt nu net af van je aantal brandrisico’s. Of men weet niet welke rookmelders te kopen, hoe te onderhouden, de levensduur te respecteren,… 

Daarom schreef ik mijn boek ‘Brandveiligheid Thuis’. Het boek begint met een quick-win om het aantal doden door brand snel te verminderen, waarna je alles te weten komt over rookmelders en een vluchtplan. Na brand en brandwonden leg ik uit hoe je je woning brandveiliger kunt maken. Daarna komen de aanvullende maatregelen aan bod zoals brandblussers, woningsprinklers en oplossingen voor minder zelfredzame personen. Aan brandveiligheid in appartementsgebouwen wordt een apart hoofdstuk gewijd omdat de wijze waarop gereageerd wordt bij brand gevolgen heeft voor alle bewoners. Hierna pas ik mijn ervaringen en visie op brandveiligheid toe op kinderen, op de vrije tijd, op het werk en op huisdieren. Vervolgens komen de seizoensgebonden brandrisico’s en huishoudelijke opslag van gevaarlijke producten in de woning aan bod. Ik analyseer daarna fatale woningbranden in België om zo door te gaan naar ‘de brandweer en brandveiligheid’. Met de hoofdstukken ‘goede voorbeelden en inspiratiemogelijkheden’ en ‘doe jij mee?’ hoop ik iedereen te inspireren om mee de boodschap zo breed mogelijk te verspreiden. Op het einde van mijn boek behandel ik nog mogelijke partners voor brandveiligheid, de checklist voor een brandveilige woning/appartement en wens ik een aantal grote misverstanden m.b.t. brandveiligheid uit de wereld te helpen.  

Brand kan bij mij en bij jou nu, morgen, overmorgen of hopelijk niet ontstaan. Ik ben er rotsvast van overtuigd dat mijn boek jou kan helpen om je woning of appartement brandveilig te maken. Het belang van brandveiligheid in en om je woning of je appartement mag niet onderschat worden. 100% brandveiligheid bestaat niet, maar je kan je er wel 100% voor inzetten. Laten we België eindelijk brandveiliger maken. Hopelijk volgt ook de politieke wil voor 1 uniforme en realistische wetgeving m.b.t. rookmelders in België en zien alle Belgische hulpverleningszones het belang van brandonderzoek bij fatale woningbranden in.

En ja, de foto is een bewuste keuze. Zorg dat je kinderen slapen onder een rookmelder en bespreek met hen ook een vluchtplan!